top of page
VarförYoga.jpg

Varför yoga?

Det är vetenskapligt bevisat att yogan är den bästa träningsformen. Både mot stress, trauma och som kompletterande behandling vid olika sjukdomstillstånd. Yogaträning används även som en kompletterande behandling för ökad hälsa och symptomlindring men även i förebyggande syfte och välbefinnande.

Yoga har ackumulerat en betydande mängd vetenskapligt stöd som visar dess positiva effekter på både fysisk och mental hälsa. Nedan följer några av de mest framträdande vetenskapliga bevisen för att yoga är bra:

 

Stressreduktion: Många studier visar att yoga kan minska nivåerna av kortisol, stresshormonet, i kroppen. Regelbunden yoga har visat sig hjälpa till att minska känslor av stress och ångest.

 

Förbättrad flexibilitet och styrka: Yogaövningar fokuserar på att sträcka och stärka musklerna, vilket kan öka flexibiliteten och förbättra kroppens styrka över tid.

 

Minskad inflammation: Forskning tyder på att yoga kan minska inflammation i kroppen, vilket är en faktor i många kroniska sjukdomar som hjärtsjukdom, diabetes och vissa former av cancer.

 

Förbättrad sömnkvalitet: Många personer som praktiserar yoga regelbundet rapporterar förbättrad sömnkvalitet och en minskning av sömnstörningar.

 

Mental klarhet och koncentration: Yogaövningar, särskilt andningsövningar och meditation, kan öka mental klarhet och koncentration genom att lugna sinnet och minska stressnivåerna.

 

Förbättrad hjärt-hälsa: Forskning visar att yoga kan bidra till att sänka blodtrycket, förbättra hjärtfrekvensen och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.

 

Bättre hantering av smärta: Studier har visat att yoga kan vara effektivt för att lindra smärta, särskilt i rygg, nacke och leder. Det kan också bidra till att förbättra livskvaliteten för personer med kroniska smärtsjukdomar.

 

Förbättrad mental hälsa: Yoga har visat sig vara effektivt som kompletterande terapi för personer som lider av depression, ångest och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

 

Sammanfattningsvis ger vetenskapliga studier ett starkt stöd för de många fördelarna med yoga för både kropp och sinne. Att inkludera yoga i ens dagliga rutin kan vara en kraftfull metod för att främja välbefinnande och uppnå en balanserad livsstil.

Vetenskapligt bevisat:

 • Interoception och Internal Family System (IFS): Genom yoga kan du lära dig att lyssna på din inre röst och utforska din inre värld med öppenhet och acceptans.

 • Bessel van der Kolk's Insikter: Lär dig hur kroppen "håller räkningen" på trauma och hur yoga kan hjälpa till att frigöra spänningar som lagras i kroppen.

 • Nervsystemets Roll: Utforska hur yoga kan påverka det autonoma nervsystemet, minska aktiviteten i amygdala (kopplad till rädsla och ångest) och öka volymen i hippocampus (kopplad till minne och inlärning).

Varför är Yoga Bra För Dig?

 • Motverka Yttre Distraktioner och Disconnection: Yoga hjälper dig att återvända till dig själv och skapa en djupare förbindelse med din inre kärna.

 • Förkroppsliga Dina Upplevelser: Genom att förkroppsliga dina upplevelser kan du skapa en starkare närvaro i nuet och frigöra spänningar som hålls i kroppen.

 • Hantera Stress: Lär dig att balansera stressnivåer och öka hjärtrytmsvariationen för att främja en känsla av lugn och välbefinnande.

 • Stimulera Vagusnerven och Neuroplasticitet: Yoga övar dig att reglera ditt nervsystem och stimulera hjärnans neuroplasticitet, vilket kan öka din förmåga att hantera utmaningar och främja positiva förändringar.

 • Utvidga Toleransfönstret: Genom regelbunden yoga kan du öppna upp ditt toleransfönster för stress och skapa en mer flexibel respons på livets utmaningar.

 • Patanjalis 8 grenar av Yoga: Utforska de olika grenarna av yoga för att främja balans och helande på alla nivåer - fysiskt, mentalt och andligt.

Yoga Är Den Ultimata Träningsformen!

Är du trött på monotona träningspass och letar efter något som verkligen förändrar ditt liv? Då är yoga svaret du har letat efter! Här är varför yoga är den bästa träningsformen för både kropp och själ:

 1. Helkroppsträning: Med yoga tränar du inte bara musklerna, utan hela kroppen. Varje yogaövning engagerar flera muskelgrupper samtidigt, vilket resulterar i en balanserad och välavvägd träning.

 2. Flexibilitet och Styrka: Genom att utföra olika yogapositioner förbättrar du din flexibilitet samtidigt som du bygger upp styrka i kroppens olika muskler och leder.

 3. Stressreduktion: Yoga är inte bara en fysisk träning, det är också en mental och emotionell resa. Genom att fokusera på andning och närvaro i nuet kan yoga hjälpa till att minska stress och ångest, och främja en känsla av lugn och frid.

 4. Bättre Kroppskännedom: Yoga hjälper dig att bli medveten om din kropp och dess signaler. Genom att praktisera interoception lär du dig att lyssna på kroppens behov och ta hand om den på ett mer medvetet sätt.

 5. Förbättrad Andningskontroll: Yogans fokus på andningstekniker hjälper till att förbättra lungkapaciteten, öka syresättningen i kroppen och främja en djupare känsla av lugn och välbefinnande.

 6. Anpassningsbar för Alla Nivåer: Oavsett om du är nybörjare eller erfaren, finns det en yogaform och nivå som passar dig. Från lugn och återhämtande yin yoga till kraftfull och dynamisk vinyasa, finns det en stil som passar alla behov och preferenser.

 7. Förbättrad Hållning och Kroppt medvetenhet: Genom att praktisera yoga stärker du inte bara din kropp, utan förbättrar också din hållning och kroppsmedvetenhet. Det kan hjälpa till att förebygga skador och förbättra din övergripande kroppshälsa.

Utforska Shala Halas yoga klasser och utbildningar och ta det första steget mot en mer balanserad och fridfull livsstil.

bottom of page