top of page
Young yogi men rolling mat after a yoga on black wooden floor. Close up of man hands with

FORTBILDNING FÖR YOGALÄRARE – VERBAL GUIDNING OCH HANDS ON

Hur guidar du dina yogaklasser?

Hur guidar du dina klasser? Vilket vokabulär använder du? ? Är du ibland osäker på hur du ska guida? Är du ibland osäker på hur du ger hands on? Har du tydliga instruktioner? Vad gör du när du märker att någon inte förstår vad du menar? Hur gör du när du närmar dig för att ge hands on? Använder du tydliga instruktioner eller är du mer abstrakt när du guidar  dina klasser?  Vad är fördelar och nackdelar med olika tekniker. Vad är fördelar och nackdelar med hands on? Precis som när du själv lärde dig de olika asanas så började du med utsidan, det vill säga med kroppen, det som du kan se och känna, på samma sätt börjar du med kroppen i ditt sätt att guida. I de bästa fall lärde du dig på din utbildning att använda ett tydligt instruktionsspråk. Men om du saknar eller du vill förbättra det, så ska du gå verbal guidning och hands on. På denna utbildning får du verktygen du behöver för att alltid kunna bibehålla en hög kvalité och närvaro i din gudining. Du får verktygen som du hela tiden kan falla tillbaka på även när veckan varit lång, när livet pockar på din uppmärksamhet och när du har en massa annat i huvudet. Du får de verktyg du behöver för att hitta de rätta orden, den rätta rösten och  just det uttrycket som ger mer energi till klassen. För oberoende hur van du än är så behöver vi alla ibland lite hjälp på vägen för att bibehålla vår profession.

 

Jag har sedan ”barnsben” arbetat med guidning utifrån tekniken aktiv- och passiv command. Ju mer grundad jag har blivit i de verktygen så har jag utvecklat helt och hållet min egen stil. Och med hjälp av den tekniken har orden, även om flera uttryck från början kommer från någon som inspirerat mig, så har de med tiden blivit en naturlig del av mig. I utbildningen tar jag hänsyn till hur du uttrycker dig och hur du ger hands on, idag. I utbildningen ingår hemuppgifter efter varje träff.

 

Efter utbildningen ska du ha verktyg för att känna dig säker på att både guida och ge hand on på ett säkert sätt. Antingen för att bli mer tydlig eller lite mer abstrakt. Det är teori och ingen fysisk utbildning.  Inför varje träff börjar vi med en ”vanlig” klass. Den klassen är viktig för den har vi som referens till varje helg som vi möts och inför varje hemuppgift. Du har fri tillgång till alla mina klasser under utbildningen både på zoom och IRL.

 

Ni är alla erfarna yogalärare och ni har alla redan hittat era rutiner och ramverk för hur ni jobbar och uttrycker er. Och ni alla gör ett fantastiskt jobb. Men vi är inte mer än människor och ibland tryter både det ena och det andra. Men jag vet att ni alla är fullständigt dedikerade till att förmedla yoga. På ett eller annat sätt. Så kom ihåg att inget är rätt eller fel. Men under utbildningen kommer vi att vända och vrida på olika teknikers fördelar och nackdelar. Vi kommer att ställa oss frågor så som var hjälper den tekniken oss och var stjälper den oss.

 

UPPGIFTER INNAN VI SES

 

Det jag vill att ni ska göra innan vi ses inför det första utbildningstillfället är att du ställer dig frågorna som beskriver kursen:
 

- Hur guidar du dina klaser? Använder du
tydliga instruktioner eller är du mer abstrakt i din guidning? 

- Har du ett tydligt mål med dina klasser?

 

- Varifrån får du din kraft när inspirationen och orken tryter?

 

- Är du ibland osäker på hur du ska förmedla något i dina klasser?

 

Kan du svara på dessa frågor eller inte spelar ingen roll. Utan det handlar bara om en medvetenhet. Jag vill att du reflekterar över dessa frågor innan vi ses.

Det jag även vill att du gör innan vi ses första gången, är att du skriver till mig vad du skulle vilja lära dig under denna utbildning. Så att du format ett mål. DITT mål. För när jag vet vad du har för mål så är det lättare att leda dig till det. Men kom ihåg i slutändan är det bara du själv som gör jobbet. Kom ihåg att du sätter själv dina mål för denna utbildning.

 

Jag vill även att du mailar mig information:

- På ett ungefär, hur många timmar du har haft klasser och under hur lång tid du varit yogalärare.

- Hur många klasser håller du per vecka/månad/år?

- Guidar du verbalt eller gör du allt från mattan?

- Vad kallar du klasserna du håller?

- Håller du flera klasser som heter olika? Vad är unikt för varje klass?

- 5 meningar som du "alltid" använder i dina klasser. 5 meningar som är "typiskt" du och ditt sätt att guida. 

 

Under utbildningen ger jag dig möjlighet till:
 

- 3 utbildningstillfällen i grupp

 

- Kunskap om mina olika tekniker som jag arbetar utifrån och dess
fördelar och nackdelar.

 

- Hemuppgifter mellan varje tillfälle.

 

- Filma max 1 av dina egna klasser för att få feedback på det du vill
att jag ska ge dig feedback på. Max 60 minuters klasser.

 

- Du får komma och observera mina klasser hur mycket du vill under
denna månad. Det vill säga att du "sitter sidan om". Dina reflektioner
blir då ett underlag för nästa möte med gruppen.

 

- 2 timmars personlig coachning. 1 timme under utbildningen och 1 timme efter utbildningen är klar.
Måste göras inom en månad efter utbildningen.

 

- Du får komma och yoga själv hur mycket du vill under utbildningen.
Både IRL och/eller ZOOM. Kom ihåg att dessa klasser måste du själv boka
dig på.

Ses lärandes på mattan

Namasté

/Laila

bottom of page